Blog: Ook de lokale (tandarts)praktijk kan een regiofunctie vervullen
In Almelo kunnen kersverse ouders sinds kort vanuit het ziekenhuis online geboorten melden. Vanaf het kraambed leggen ze met de iPad of smartphone contact met de gemeente. Vanaf dat moment bestaat de zuigeling ook digitaal. De fysieke handtekening onder de geboorteaangifte is nog wel noodzakelijk, maar daarvoor biedt Zorggroep Twente een baliefunctie op de locatie in Almelo. Het is een mooi voorbeeld van de wijze waarop zorg en lokale overheid digitaal klantvriendelijk samenwerken ten gunste van de burger en patiënt.
In de wijk moeten huisarts, apotheker en wijkverpleegster elkaar vinden in een nieuwe zorgdriehoek. Op regionaal niveau speelt dezelfde uitdaging tussen gemeenten en zorginstellingen. Er moeten nieuwe taken worden vervuld, aanvullende diensten worden aangeboden en marktaandeel gewonnen. De uitdagingen zijn zowel inhoudelijk, commercieel als maatschappelijk van aard. Het Twentse voorbeeld biedt op al deze terreinen inspiratie voor zowel de kleinste zelfstandige praktijk als de grootste instelling.
Co-creatie
Het ziekenhuis in Almelo biedt vernieuwing op drie niveaus: inhoudelijk, maatschappelijk en commercieel. Inhoudelijk ligt de innovatie in het verlengde van de primaire zorg; verloskunde in dit geval. Maatschappelijk lost zij een probleem op voor gemeenten die met minder kosten moeten voldoen aan de wens om méér digitaal te communiceren. Commercieel schept zij een kansrijk precedent door haar locatie beschikbaar te stellen voor dienstverlening door derden. Ook de ontwikkeling van de benodigde ICT kan tot voorbeeld dienen. Softwareleverancier PinkRoccade Local Government bouwt zijn software in co-creatie met de klanten. Uren die klanten investeerden in meedenken, worden teruggegeven in uren dienstverlening.
Innovatief inzicht
Wat in de regio mogelijk is, kan ook in de wijk en omgekeerd. Ook in de huisartspost of tandartspraktijk kan aanvullende dienstverlening plaatsvinden. Ook zij kunnen dienen als fysieke hub en spin in een (digitaal) informatieweb. De expertise van de praktijkhouder is te verzilveren in co-creatie van nieuwe concepten. Welke vorm dit alles krijgt hangt af van het innovatieve inzicht van de praktijkhouder of instelling. Zij kennen de grenzen van hun professie en verantwoordelijkheid, dus branchevervaging, privacy schending of andere onwenselijke zaken liggen niet voor de hand. Wat wél binnen handbereik ligt, is de mogelijkheid om de positie van de medische dienstverlener te versterken richting patiënt en buitenwereld en daarbij de praktijkvoering te verbeteren. Food for thought.
Reactie toevoegen