Mensenmens
Door Doris Post, werkzaam bij Kliniek Tandheelkunde Sneek.
Sociaal contact op het werk is ontzettend belangrijk om je goed te voelen en goed te kunnen presteren. Om dat gevoel te hebben of te krijgen moet er vertrouwen zijn. Vertrouwen krijg je als je elkaar een beetje kent, ook op persoonlijk vlak.
Sociale contacten lopen niet vanzelf
We hebben geluk: we hoeven niet thuiste werken en komen elkaar nog tegen op het werk. In tijden waarin we allemaal onze sociale contacten beperken wordt dat extra belangrijk. Toch lopen sociale contacten op het werk niet vanzelf. In een grote praktijk, waar veel medewerkers vaak ook nog eens parttime werken, kun je elkaar makkelijk ontlopen. In coronatijd splitsen we de pauzes op om de anderhalve meter aan te kunnen houden. Het teamuitje, de uitgelezen gelegenheid om elkaar op een heel andere manier mee te maken, stellen we uit naar betere tijden.
Gezien en gehoord voelen
Als praktijkmanager is het juist nu van belang om sociaal actief te zijn. Door mensen actief op te zoeken voor een praatje en daarbij niet diegenen te vergeten die zich bescheiden opstellen of zich liever op de achtergrond houden. Je moet jezelf kunnen zijn op je werk, het is een plek waar je toch een groot deel van je tijd doorbrengt. Je als medewerker gezien en gehoord voelen is daarom essentieel.
Om een organisatie goed te laten draaien is een zekere mate van hiërarchie noodzakelijk. Medewerkers kunnen daardoor een gevoel van afstand naar de praktijkmanager ervaren. Maar als praktijkmanager ben je ook maar een mens met goede en minder goede kanten.
Het helpt om eerlijk te zeggen dat je een mindere dag hebt, of om er gewoon voor uit te komen dat je iets niet weet. Daarmee laat je impliciet weten dat ook je medewerkers zichzelf mogen en kunnen zijn. Dat is goed voor de werksfeer, de teamgeest en uiteindelijk ook voor de prestaties van de teamleden.
Reactie toevoegen